Qui som
EL PROJECTE
︎
Som quatre entitats de barri dedicades al cinema que formem part de la plataforma Taula Eix Pere IV la qual ens agrupa en aquesta iniciativa. Les cinc entitats ens vehiculem a partir de l’interès per la recuperació del teixit veïnal i el seu esperit cinèfil com a lloc de recuperació de la memòria i com a espai de crítica i reconstrucció.
︎
Som quatre entitats de barri dedicades al cinema que formem part de la plataforma Taula Eix Pere IV la qual ens agrupa en aquesta iniciativa. Les cinc entitats ens vehiculem a partir de l’interès per la recuperació del teixit veïnal i el seu esperit cinèfil com a lloc de recuperació de la memòria i com a espai de crítica i reconstrucció.
Valors i objectius
︎BARRI I CIUTAT
︎ Totes les entitats membres del col·lectiu estem vinculades al Poblenou.
Aquest serà el nostre àmbit d’actuació prioritari, sense deixar de banda altres realitats similars que es puguin viure tan a la resta de Barcelona com arreu del món.
MEMÒRIA HISTÒRICA
︎Defensem de la memòria històrica. Els canvis urbanístics han de vetllar per mantenir-la present, sense esborrar-la.
︎Volem enfortir la consciència històrica, social, política i activista dels veïns i les veïnes. Necessitem una societat conscient.
︎Volem enfortir la cooperació i la col·laboració per establir xarxes i sinèrgies que vagin més enllà del benefici econòmic. Necessitem una societat forta, activa i participativa.
TRANSFORMACIÓ I CANVI
︎La transformació urbanística provoca canvis econòmics i socials. Cal evitar que aquestes modificacions empitjorin la qualitat de vida dels ciutadans.
MOVIMENT SOCIAL
︎Volem mostrar realitats sovint marginades als grans mitjans de comunicació, per reivindicar així altres vies de distribució més lliures, alternatives i al marge dels interessos del capital.
︎Hem de recuperar i enfortir les relacions humanes sinceres, sense interessos que vagin més enllà de l’ajuda honesta i fraternal, en favor dels drets humans i la dignitat de totes les persones.
AUDIOVISUAL
︎L’audiovisual ha de ser una eina d’educació, consciència, transformació i lluita social; no pot ser només entreteniment al servei dels interessos econòmics de les grans empreses.
︎Entenem que avui en dia l’audiovisual té un pes fonamental en la nostra societat. És per aquest motiu que la nostra activitat es centrarà en aquest àmbit.
︎És indispensable fomentar l’esperit crític davant del consum audiovisual actual. Cal aprofundir en el coneixement del llenguatge i del sector, per entendre i desxifrar els missatges i la seva finalitat.
Origen del nom
︎
El Rellisquín (o Rellis) és una expressió popular, un nom no oficial per referir-se als Cinemes Ideal, inaugurats el 1917 al carrer de Wad Ras, 196 (actualment carrer Doctor Trueta). Després de diverses ampliacions, la sala va passar de 1.600 a 2.656 localitats, convertint-se en un dels cinemes de barri més grans de la ciutat. Durant prop de 70 anys la sala va oferir projeccions de cinema i celebracions d'actes socials, polítics i culturals. El 13 de maig del 1984 el cinema va tancar per reobrir el 1985 com a plató de televisió. Actualment aquest espai és la seu de l’IDEAL, el Centre d’Arts Digitals de Barcelona.
L’origen de l’expressió el Rellisquín és incerta i manté un cert misteri; el nom fa referència a les relliscades, però existeixen dues hipòtesis: la majoria defensen que abans de la sala de projecció hi havia una pista de patinatge, on la gent hi relliscava… Altres, però, creuen que els motius de les relliscades provenien dels propis espectadors del cinema, que orinaven sense aixecar-se de les seves localitats. En qualsevol cas, aquesta paraula va formar part del vocabulari dels veïns i les veïnes del Poblenou durant molts anys.
L’origen de l’expressió el Rellisquín és incerta i manté un cert misteri; el nom fa referència a les relliscades, però existeixen dues hipòtesis: la majoria defensen que abans de la sala de projecció hi havia una pista de patinatge, on la gent hi relliscava… Altres, però, creuen que els motius de les relliscades provenien dels propis espectadors del cinema, que orinaven sense aixecar-se de les seves localitats. En qualsevol cas, aquesta paraula va formar part del vocabulari dels veïns i les veïnes del Poblenou durant molts anys.
- El Festival Rellisquín vol recuperar aquesta expressió popular per reivindicar la memòria històrica i la vida de barri, aquella que es manté al marge de les institucions i les directrius oficials. -
![]()

Entitats
︎Taula Eix Pere IV
La Taula Eix Pere IV som una plataforma ciutadana formada per veïns i veïnes, col·lectius i cooperatives dels barris de Poblenou reunits amb l'objectiu d'impulsar la reactivació social i econòmica de l'Eix Pere IV.
Al maig de 2014 les entitats del Poblenou constitueixen la Taula amb l'objectiu d'afrontar l'abandonament i la degradació de les zones industrials de Poblenou, fruit de l'especulació urbanística soferta durant les últimes dècades.
La nostra aposta per la revitalització social, econòmica i cultural passa per una transformació de l'espai públic. Volem una ciutat per a les persones, per als veïns, on l'especulació quedi lluny i la cultura, la solidaritat i el teixit social passi a un primer pla generant cohesió i col·laboració.
Amb aquest festival volem subratllar aquests valors, tan necessaris en aquest moment.
Creiem que després de la pandèmia cal reprendre l'espai públic i obrir-lo a l'art, a la cultura i a les persones.
eixpereiv.org
FILMCLUB
FILMCLUB és un projecte d'innovació educativa que ofereix serveis i eines per portar el cinema al món de l'educació. El nostre objectiu és crear una comunitat que fomenti l'alfabetització audiovisual i acompanyi a infants i joves en el desenvolupament de les seves competències professionals i personals.
https://filmclub.click/
Produccions La Llacuna
Produccions La Llacuna és una entitat independent del Poblenou sense ànim de lucre, que es dedica a la creació audiovisual des del 2006. Tot l'equip té relació amb el barri, i una de les nostres prioritats sempre ha estat visibilitzar els seus conflictes, la seva història i els reptes de futur, tot establint relacions i sinèrgies amb altres entitats del Poblenou. El nostre àmbit de treball és essencialment local, però també hem realitzat projectes internacionals. Creiem fermament que l'audiovisual és una eina indispensable per construir una societat més justa, crítica i lliure, i aquests són els valors que mouen totes les nostres iniciatives.
www.lallacuna.org
Teleduca. Educació i Comunicació
Teleduca està formada per un equip interdisciplinari de professionals especialitzat en l’educomunicació. Promou un reguitzell d’aprenentatges significatius i vivencials recombinant tot tipus suports i formats audiovisuals, entre els quals destaquen la creació audiovisual participativa i el cinema. Va iniciar la seva tasca l’any 1996 i es va constituir formalment el 2000. Treballa des d’una perspectiva socioeducativa, fent aflorar els interessos, les capacitats i els coneixements previs dels i les participants en els processos creatius, sempre que és possible en col·laboració amb equips docents, educatius o de dinamització comunitària.
És un espai d'investigació-acció, d’assessorament pedagògic, de formació, de producció de materials didàctics, d’elaboració de propostes i de realització d’intervencions de caire educomunicatiu. Es fonamenta en l’exploració de la creativitat, l’adopció de visions crítiques i l’aposta per dinàmiques proactives. Ho fa capgirant els usos hegemònics dels mitjans de comunicació, les indústries culturals, Internet i les xarxes socials, amb l’objectiu de generar processos emancipadors i enriquidors.
En l’àmbit específic del cinema, ha desplegat iniciatives com ara el Cicle de Cinema, memòria, pau i drets humans (2014-2015) a la Filmoteca de Catalunya, el Cicle de Cinema dels Drets dels Infants (2013-22) de l’Ajuntament de Barcelona, i cicles de cinema i drets dels infants a Badalona i Sitges (2017-20). Col·labora a Barcelona, refugi en curt de Mitjans. Xarxa d’Educadors i Comunicadors, Sodepau i Edualter (2019-20), i també impulsa l’Escoleta de Cinema des de 2014 fins a l’actualitat.
www.teleduca.org/
La Selva. Ecosistema Creatiu
La Selva. Ecosistema Creatiu és una cooperativa sense ànim de lucre amb seu a Barcelona dedicada a la formació i producció cinematogràfica. Està formada per un equip de professionals d’orígens diversos i especialitzats en diferents àrees del cinema (productors, realitzadors, guionistes i gestors culturals). La Selva té com a activitat principal la creació de programes de formació cinematogràfica i de desenvolupament de llargmetratges de documental i de ficció pel públic especialitzat, la implementació de programes de cinema comunitari amb impacte sociocultural i la producció de pel·lícules d’autor. El seu objectiu és impulsar noves mirades, diversificar el cinema per aconseguir una representació del món plural i obrir-lo als sectors amb menys accessos.
www.laselva.coop
Un projecte de:
Amb el soport de:
Amb la col·laboració de: