ORIGEN DEL NOM

D’ON PROVÉ EL NOM DEL FESTIVAL?
DESCOBREIX-HO!

El Rellisquín (o Rellis) és una expressió popular, un nom no oficial per referir-se als Cinemes Ideal, inaugurats el 1917 al carrer de Wad Ras, 196 (actualment carrer Doctor Trueta). Després de diverses ampliacions, la sala va passar de 1.600 a 2.656 localitats, convertint-se en un dels cinemes de barri més grans de la ciutat. Durant prop de 70 anys la sala va oferir projeccions de cinema i celebracions d’actes socials, polítics i culturals. El 13 de maig del 1984 el cinema va tancar per reobrir el 1985 com a plató de televisió. Actualment aquest espai és la seu de l’IDEAL, el Centre d’Arts Digitals de Barcelona.

L’origen de l’expressió el Rellisquín és incerta i manté un cert misteri; el nom fa referència a les relliscades, però existeixen dues hipòtesis: la majoria defensen que abans de la sala de projecció hi havia una pista de patinatge, on la gent hi relliscava… Altres, però, creuen que els motius de les relliscades provenien dels propis espectadors del cinema, que orinaven sense aixecar-se de les seves localitats. En qualsevol cas, aquesta paraula va formar part del vocabulari dels veïns i les veïnes del Poblenou durant molts anys.

– El Festival Rellisquín vol recuperar aquesta expressió popular per reivindicar la memòria històrica i la vida de barri, aquella que es manté al marge de les institucions i les directrius oficials. –